Populismi psykiatriakriittisyyden varjopuolena

Psykiatriakriittistä keskustelua seuratessa tuskin voi olla törmäämättä populismiin. Valtamedia vääristelee asioita, sen huomaa kun perehtyy YouTubeen ja Podcasteihin. Videolla amerikkalainen kauppakorkeakoulun professori sanoi, että korona on huijausta, joten näin sen täytyy olla. Somesta löytyy syvällinen tieto ja todelliset asiantuntijat, jos vain vaivautuu perehtymään. Kuka ei ole ottanut selvää, ei voi oikeasti tietää miten valtamedia pimittää tietoa kansalta. Näin usein koetaan.

Populismin taustalla on usein epäluottamusta, epäoikeudenmukaisuuden kokemuksia, matalaa koulutusta ja syrjäytymistä. Rakenteellisena ongelmana on informaatioympäristön hajoaminen, joka tosin Mad in Finland -sivustonkin mahdollistaa. Vakavan ongelman yleisellä tasolla muodostavat toki kansalaisfoorumeiden sijaan misinformaatiota levittävät ja informaatioympäristöä hallinnoivat teknologiamiljardöörit, kuten Elon Musk. Ongelmallisia ovat myös monet podcastit ja some-kanavat.

Osaltaan taustalla voi olla myös tiedeyhteisön ja ”katutason byrokraattien” liian yhdensuuntainen tyyli vuorovaikuttaa, ja toisaalta yliampuvia oletuksia yhteiskunnallisen tietämyksen palautumisesta tieteeseen. Dialogin kautta ihmiset ja heidän kokemuksensa tulevat kuulluiksi.

Populismi on vakava ongelma ja siihen liittyy usein autoritääristen johtajien, kuten Donald Trumpin ihannointia. Silti paras keino hallita populismia lienee ymmärtävä suhtautuminen. Syitä epäluottamukseen saa selville parhaiten keskustelemalla ihmisten itsensä kanssa heidän kokemuksistaan.

Itse ymmärrän psykiatriakriittisyyteen liittyvää populismia. Mielenterveysalalla on oikeita isoja ongelmia, jotka oletettavasti itsessään aiheuttavat populismia. Suuri osa psykiatriakriittisestä kirjoittamisesta ei myöskään ole populistista, vaan asiallista kokemusten ja tietämyksen jakamista.

Ymmärryksestäni huolimatta sanoudun populismista ehdottomasti irti, ja autoritäärisen ja ihmisoikeuksia sekä maapallon kestävyyttä kunnioittamattoman hallinnon ihannoinnin myös tuomitsen. En koe, että näkemyksilläni olisi mitään tekemistä politiikan kanssa. Kysymys on sivistyksen vaalimisesta.

Vastaa