Bergström, Tomi (2025) Olkiukko. Helsinki: Momentum Kirjat. 292 sivua.
Teksti: Tapio Gauffin
Tomi Bergströmin esikoisromaani Olkiukko on satiirinen teos mielenterveysalan ajankohtaisista ilmiöistä ja oudosta keskustelusta, jota alan tilanteesta ja kehityksestä käydään. Tomi Bergström on kliinisen psykologian dosentti ja kansainvälisesti tunnettu holististen mielenterveyshoitomallien tutkija.
Tutkimusprojekti pyrkii mullistamaan mielenterveyshäiriöiden hoidon
Teoksessa suorituskeskeinen psykiatrian tohtoriopiskelija Kai Virtanen osallistuu tutkimusprojektiin, jonka uskotaan mullistavan mielenterveyshäiriöiden hoidon. Tutkimukseen osallistujat saavat IDEA-rannekkeen eli Integroidun Diagnostisen Etäaseman, joka näyttää vihreää valoa rannekkeen käyttäjän ollessa mieleltään terve ja punaista, jos mieli on sairastunut. Kellertävä ja oranssi väri kertovat kohonneesta sairastumisen riskistä. Sairastuneille IDEA-ranneke annostelee havaitsemansa yleisen P-faktoriarvon mukaisen annoksen Trinifity®-lääkeainetta suoraan verenkiertoon. Tutkimus toteutetaan yhdessä Panakea Oy:n kanssa. Alustavien vaikuttavuustutkimusten tulokset ovat olleet hyvin rohkaisevia, vaikka väitöskirjaa tekevä sosiologi Henna Alinen esittääkin netissä IDEA-rannekkeesta lääketieteeseen perustumattomia salaliittoteorioita. Kirjan päähenkilö Kai Virtanen tekee tärkeää työtä paljastaessaan Alisen kansanterveyttä uhkaavia väitteitä Huuhaa-tutkassa.
Mielenterveysalan ilmiöt liittyvät yhteiskunnan arvostuksiin
Kirja on monitasoinen ja käsittelee monipuolisesti mielenterveyshoitoon liittyviä aiheita, jotka liittyvät laajempaan yhteiskunnalliseen asiayhteyteen ja arvostuksiin. Esimerkiksi IDEA-rannekkeen voi tulkita kertovan liian optimistisesta uskosta teknologian tuomiin mahdollisuuksiin ja helppoihin ratkaisuihin terveydenhuollossa. Kalliista henkilöstöstä mahdollisuuksien mukaan eroon pääseminen rannekkeen avulla näyttäytyy kirjassa lähes itseisarvona. Ranneke tehostaa hoitoprosesseja, koska se diagnosoi sairauksia objektiivisesti tarjoten myös tarpeenmukaisen hoidon ilman objektiivisuutta sekoittavia potilaiden henkilökohtaisia kokemuksia. Ikävä kyllä kirjan etenemisen mittaan alkaa näyttää siltä, että ihmisiäkin saatettaisiin tuliterästä teknologiasta huolimatta ihmisten hoitamiseen tarvita. Kokemuskouluttajat ry:n kokemusasiantuntijoillakin on tarinassa oma tärkeä tehtävänsä, koska heidät on osoitettu hyödyllisiksi vertaistensa sitouttamisessa näyttöön perustuvaan hoitoon.
Kansalliset instituutiot innostuvat
Kirjassa Psykopatologiakoalitio on innoissaan tutkimushankkeesta. Sosiaali- ja terveysministeriö taas on suunnitellut IDEA-rannekkeesta inspiroituneena tutkijoiden ja Panakea Oy:n myyntiedustajien kanssa kauaskantoista psykopatologiastrategiaa, joka on suojassa demokratialta ja muilta sekoittavilta tekijöiltä. Viedäänpä IDEA-rannekkeen keinoin myös Terveysinstituutin toimeksiannosta konsulttivoimin järkeä Mellosniemen sairaalaan, koska Terveysinsituutti on havainnut Mellosniemellä hälyttäviä väestön mielenterveyden tunnuslukuja.
Kirja ilmentää keskustelukulttuuria
IDEA-rannekkeen toiminta tuottaa kirjan edetessä ennalta arvaamattomia vaikutuksia ja myös yhteiskunnallisia jakolinjoja. Kukaan ei tietenkään halua sairastua, mutta kun sairastuu, kirjassa ahkerasti muistutetaan, ettei sairastuminen ole kenenkään syytä. Tässä voi nähdä yhden ilmentymän kirjan Olkiukko-nimestä: biologista psykiatriaa on kiitelty siitä, että mielen sairastumiseen ei kukaan olekaan syypää. Mutta mitä jos vanhemmilla ei vain ole jaksamista tai kykyä huolehtia lapsistaan, tai elinolosuhteiden tuottama kuorma vain musertaa alleen? Olisiko jotain muitakin vaihtoehtoja kuin etsiä syyllisiä tai löytää vika sairastuneen aivoista? Tai onko mielen sairastuminen toimiva konsepti laisinkaan? Tällaisia asioita kirja voi saada lukijansa miettimään.
Suositeltavaa luettavaa
Kirja on viihdyttävä ja sitä on sujuva lukea. Määritelmällisesti olkiukko on argumentointivirhe, jossa vastapuolen argumentti sivuutetaan ymmärtämällä se tahallaan väärin. Mielenterveysalan tosielämän olkiukkoja kirja tykittääkin esiin aikamoisen määrän. Tomi Bergströmin Olkiukko on suositeltavaa luettavaa mielenterveysalasta, yhteiskunnasta tai vain hyvästä satiirista kiinnostuneille.
Kirjaesittelyn kirjoittaja on yhteiskuntatieteiden maisteri ja väitöskirjatutkija Helsingin yliopiston väestön terveyden tohtoriohjelmassa. Tomi Bergström on toinen hänen väitöskirjansa ohjaajista.